Thursday, July 17, 2014

10 Malam Terakhir Ramadhan

Alhamdulillah..harini da genap 19 hari kita telah menjalani ibadah puasa. Semoga kedatangan Ramadhan kali ini akan memberikan 1001 kebaikan kepada kita. Terutama sekali untuk menjadi lebih baik dan istiqamah dalam menjalankan ibadah sehingga ke bulan-bulan seterusnya.

Imam Bukhari dan Muslim meriwayatkan maksudnya: Aisyah r.a meriwayatkan bahawa Nabi Muhammad SAW apabila masuknya sepuluh malam terakhir (Ramadan) baginda menghidupkan malam, baginda mengemaskan kainnya dan baginda mengejutkan isterinya (yakni tidak bersama dengan isteri).

Imam Muslim juga meriwayatkan maksudnya: Aisyah r.a berkata: Bahawa Nabi SAW bersungguh-sungguh (beribadat) pada 10 malam terakhir tidak seperti mana (di bulan) selainnya.

Berbeza dengan kita di zaman ini, lagi dekat nak raya, saf terakwih di masjid atau surau makin berkurangan. Tak semeriah masa awal Ramadhan dulu.Masing-masing sibuk dengan persiapan raya. Ada yang buat kuih raya, ada yang jahit pakaian raya dan yang paling dahsyat lagi berjemaah di pusat membeli belah beli kelengkapan raya. huhuhuhu.. Kita manusia yang sering lupa kepada janji Allah bahawa 10 malam terakhir akan digandakan segala amalan dan pahala.

Sebagaimana firman Allah SWT di dalam surah al-Qadr (ayat 1-5) yang bermaksud: "Sesungguhnya kami telah menurunkannya (al-Quran) pada malam Lailatulqadar, dan apa jalannya engkau dapat mengetahui apa dia kebesaran malam Lailatulqadar? Malam Lailatulqadar lebih baik daripada seribu bulan.Pada malam itu, turun Malaikat dan Jibril dengan izin Tuhan mereka, kerana membawa segala perkara (yang ditakdirkan berlakunya pada tahun yang berikut); sejahteralah malam (yang berkat) itu hingga terbit fajar!"


Dan dalam 10 hari ini terdapat malam yang sangat istimewa iaitu malam yang lebih baik dari 1000 bulan. Malam ni sengaja Allah rahsiakan agar kita sebagai hambanya berusaha untuk mencari.
Dalam satu hadis sahih yang diriwayatkan daripada Aisyah dan dikeluarkan oleh al-Tirmidzi, Aisyah diajar oleh Rasulullah SAW membaca doa pada malam Lailatulqadar yang bermaksud: "Ya Allah, sesungguhnya Engkaulah Tuhan Yang Maha Pengampun, yang suka mengampun, maka ampunilah aku" (hadis riwayat al-Tirmidzi, 5:535).
Rasulullah SAW turut berdoa yang bermaksud: "Ya Allah, jadikan sebaik-baik umurku adalah penghujungnya. Dan jadikan sebaik-baik amalku adalah penutupnya. Dan jadikan sebaik-baik hari-hariku adalah hari di mana aku bertemu dengan-Mu kelak" (Musannaf Ibn Abi Syaibah 6: 65).
Begitulah teladan yang telah ditunjukkan oleh Rasulullah SAW kepada seluruh umat Islam dalam menjalani ibadah puasa. Namun persoalannya, sejauh manakah kita mencontohi keperibadian Baginda dalam melaksanakan ibadah puasa dan menghidupkan malam-malam terakhir Ramadhan?
So, apa yang kita patut buat di malam2 terakhir ini??


  1. Rasulallah banyak beriktikaf di masjid menjelang 10 malam terakhir.
  2. Perbanyakkan solat sunat taubat,tahajud, dan hajat pada malam hari mohon keampunan Allah.
  3. Banyakkan berzikir
p/s : Ia adalah sangat bermakna jika kita mengejutkan ahli keluarga kita untuk bersama-sama menghidupkan malam terakhir ini. Semoga kita bersama-sama dapat menemui malam 1000 bulan ini.

No comments:

Post a Comment